Translate

11 Νοεμβρίου 2007

Επιτήρηση της Υγείας των Εφήβων απο το Σχολείο



Η ετήσια φυσική εξέταση του εφήβου θα πρέπει να
περιλαμβάνει μια λεπτομερή κατά διαστήματα αντικειμενική εξέταση.

Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστούν ορισμένα σημεία που αφορούν ιδιαίτερα την εφηβική ηλικία.

Απαραίτητη είναι η μέτρηση του ύψους, του βάρους ,ο υπολογισμός του δείκτη μάζας σώματος καθώς και ο υπολογισμός της σωματικής σύνθεσης ,η καταγραφή τους στα σχετικά μητρώα ανάπτυξης και η ενημέρωση των γονέων.
Είναι σημαντικό να ανιχνευθούν οι περιπτώσεις υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και να εφαρμοστεί η κατάλληλη παρέμβαση στους γονείς, καθ’ ότι η ανεύρεση παχυσαρκίας στην εφηβική ηλικία ισοδυναμεί τις περισσότερες φορές με περισσότερες πιθανότητες παραμονής της κατά την ενήλικο ζωή.

Σε αντίθετη περίπτωση η ανίχνευση περιπτώσεων οξείας ή σημαντικής απώλειας βάρους μπορεί να σημαίνει την ύπαρξη διατροφικής διαταραχής (νευρογενής ανορεξία) ή την εγκατάσταση οργανικής νόσου (κακοήθεια, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, παρασίτωση, ενδοκρινοπάθεια κ.λπ). Η οξεία απώλεια ή αύξηση βάρους μπορεί επίσης να αποτελούν και ένδειξη μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου ή άλλης διαταραχής του ψυχισμού ή του περιβάλλοντος του εφήβου.

Σωματοσκοπικός Έλεγχος



Όλοι οι έφηβοι, και ιδιαίτερα κατά την περίοδο αυξητικής αιχμής,θα πρέπει να εξετάζονται στο σχολείο ετησίως για την ανάπτυξη σκολίωσης.
Η ανεύρεση σκολίωσης στον αναπτ
υσσόμενο έφηβο απαιτεί γνωστοποίηση στον γονέα και παραπομπή σε ορθοπεδικό.

Αν και η πρόληψη ξεκινά από τη νεογνική ακόμη περίοδο , κατά την περίοδο της εφηβείας το άτομο θα πρέπει να αποκτά την ευθύνη και το δικαίωμα διαχείρισης της υγείας του.
Οι συστάσεις θα πρέπει να δίνονται απευθείας στον έφηβο, χωρίς τη μεσολάβηση των γονέων.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό το γεγονός ότι,οι συνήθειες υγιεινής και οι γνώσεις για την υγεία που αποκτώνται κατά την εφηβεία θα ισχύσουν και κατά την ενήλικο ζωή και θα καθορίσουν την ποιότητά της.

Πολλά από τα νοσήματα φθοράς των ενηλίκων (καρδιαγγειακή νόσος, υπογονιμότητα, οστεοπόρωση) μπορούν να περιοριστούν με την ενημέρωση και επιμόρφωση των σημερινών εφήβων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: