Έμμονη ιδέα γίνεται όλο και πιο πολύ στους ανθρώπους η ανάγκη για απώλεια βάρους. Η πάθηση έχει 5% θνητότητα και αφήνει σοβαρά σωματικά και ψυχικά κατάλοιπα. Δεν υπάρχουν στην Ελλάδα ειδικές μονάδες για τους πάσχοντες.
Από την ηλικία των έξι ετών αρχίζουν τα παιδιά να «ψάχνονται» για την εικόνα του σώματος τους. Η ανάγκη για απώλεια βάρους γίνεται έμμονη ιδέα και μέχρι το δεύτερο μισό της εφηβείας πολλά κορίτσια – κυρίως- έχουν πέσει στην παγίδα της νευρικής ανορεξίας. Η εξαιρετικά δύσκολη αυτή πάθηση έχει θνησιμότητα πάνω από 5% και αφήνει σοβαρά σωματικά και ψυχικά κατάλοιπα.
Το δυσάρεστο είναι ότι η χώρα μας εμφανίζει σημαντικά κενά σε υποδομές για τη θεραπεία του προβλήματος. Δεν υπάρχουν ειδικές μονάδες, στελεχωμένες με επιστημονικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν χθες η πρόεδρος της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων κ. Αλεξάνδρα Ρούσσου, η παιδοψυχίατρος κ. Έφη Μπάρλου και η διαιτολόγος κ. Μαρία Γιαννακούλια, με αφορμή το συνέδριο για τις διαταραχές διατροφής σε παιδιά και εφήβους, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 του μήνα στο «Χαροκόπειο» Πανεπιστήμιο.
Οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη να υπάρξουν και στη χώρα μας μονάδες για τη θεραπεία παιδιών που εμφανίζουν διαταραχές διαταραχής. Τα παιδιά που έχουν σήμερα παρόμοια προβλήματα νοσηλεύονται σε παιδιατρικά τμήματα, τα οποία δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τόσο απαιτητικές καταστάσεις. Επικαλούμενη στοιχεία μελετών από τις ΗΠΑ, η κ. Ρούσσου υπογράμμισε ότι το 84% των μαθητών της τετάρτης και της πέμπτης Δημοτικού έχουν κάνει δίαιτα ή εντατική άσκηση να χάσουν βάρος! Στις ηλικίες των 13 ετών, το 80% των παιδιών έχουν κάνει δίαιτα, ενώ στις ηλικίες 6 έως 9 ετών, τα παιδιά δηλώνουν ότι θέλουν να είναι πιο αδύνατα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις νευρικής ανορεξίας τα παιδιά και οι έφηβοι βλέπουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη πιο παχύ απ’ όσο στην πραγματικότητα είναι. Η στρεβλή αυτή εικόνα αποδίδεται σε ψυχικές διαταραχές, με πιο συχνή την κατάθλιψη.
«Αντιμετωπίζουμε αποστεωμένες, στα όρια του υποσιτισμού έφηβες, οι οποίες κοιτάζονται στον καθρέπτη και μας λένε ότι πρέπει να χάσουν κι άλλο βάρος», τόνισε η παιδοψυχίατρος κ. Μπάρλου. Το 5% έως 10% των παιδιών αυτών κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από τη νευρική ανορεξία.
Το 75% έως 85% των πασχόντων από νευρική ανορεξία μπορεί να αναρρώσει μετά από μια πενταετή θεραπεία.
Το σωματικό τους βάρος ανακτάται, αλλά ακόμη και τότε δεν έχουν μάθει να τρώνε φυσιολογικά, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η συνέχιση της αγωγής.
Στο μεταξύ, ο οργανισμός τους έχει υποστεί σημαντική δοκιμασία από τον έντονο υποσιτισμό και πολλά από τα κορίτσια εμφανίζουν οστεοπενία και αμηνόρροια. Μελέτες έχουν δείξει ότι η νευρική ανορεξία προκαλεί φθορά στη φαιά ουσία του εγκεφάλου. Μετά την αποκατάσταση του σωματικού βάρους, ο εγκέφαλος ανακτά τη λευκή, αλλά όχι φαιά ουσία. Η φαιά ουσία περιέχει τα νευρικά κύτταρα και βρίσκεται στον εξωτερικό φλοιό του εγκεφάλου, ενώ η λευκή βρίσκεται στο εσωτερικό.
Πηγή:ΈΘΝΟΣ, Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008, 21
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου