Translate

15 Οκτωβρίου 2008

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΕΠΕΙΔΗ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ




Ο ¨καθρέπτης¨ μόνο που συνηθίζουν οι έφηβοι να κάθονται "με τις ώρες", δεν είναι καλός σύμβουλος για το άν έχουμε το σωστό βάρος ή όχι.
Διότι μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα που μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο την σωματική και ψυχική υγεία ενός εφήβου.
Πρίν πάρετε οποιαδήπτε απόφαση για αλλαγή των διατροφικών ή των αθλητικών σας συνηθειών χρήσιμο θα είναι να συμβουλευτείτε τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής ή τον γιατρό σας.



Οι έφηβοι θα πρέπει να γνωρίζουν τις τυπικές τιμές της μυϊκής και λιπώδους μάζας, της διαφοροποίησης της σύστασης σώματος ανάλογα με την ανάπτυξη, την απώλεια βάρους και το φύλο ώστε η αντίληψη τους να γίνει πιο ρεαλιστική δίνοντας έμφαση στις διατροφικές τους ανάγκες.

Κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας υπάρχουν πολύ μικρές διαφορές μεταξύ της μυϊκής και λιπώδους μάζας.
Κατά την εφηβική ηλικία όμως τα κορίτσια παίρνουν 15 εκ. σε ύψος και 16 κιλά σε βάρος ενώ τα αγόρια 20 εκ. και 22 κιλά αντίστοιχα.

Τα κορίτσια τείνουν να αποκτήσουν λίπος και μύες ενώ τα αγόρια να αποκτήσουν μύες και να χάσουν λίπος.

Εξηγώντας αυτές τις αλλαγές μπορούμε να καθοδηγήσουμε τους έφηβους στο σχολείο προς πιο ρεαλιστικές αντιλήψεις.
Επίσης είναι θεμιτό όταν συζητάμε με τους εφήβους για το σώμα να εστιάζουμε στη μυϊκή μάζα και στο πως να την αυξήσουμε όχι για την λιπώδη μάζα και στο πως να την μειώσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: