Translate

2 Νοεμβρίου 2007

Επιλογές Ζωής

Το φαγητό είναι μία σπονδή στην ίδια τη ζωή. Δείξτε του σεβασμό και ευγνωμοσύνη.

Οι καλύτερες επιλογές

Τρώτε καθημερινά τροφές και από τις έξι βασικές ομάδες τροφών, σύμφωνα με τις αρχές της διατροφικής πυραμίδας, βασιζόμενοι περισσότερο στις φυτικές τροφές, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά και τα όσπρια.

Σεβαστείτε την εποχικότητα. Τρώτε όλα τα τρόφιμα φρέσκα και στην εποχή τους. Αποφύγετε φρούτα και λαχανικά "ψυγείου" ή θερμοκηπίου και γενικά ό,τι είναι «εκτός εποχής» και η παραγωγή, η γρήγορη ωρίμανση και η συντήρηση του "απαιτούν" τη χρήση χημικών βοηθημάτων.

Να προτιμάτε την κατανάλωση "οργανικών" και "βιολογικών" τροφών. Μπορεί να κοστίσουν πολύ πιο ακριβά από τα αντίστοιχα "συμβατικά", αλλά επειδή έχουν υποστεί λιγότερη ή καθόλου επεξεργασία, διατηρούν περισσότερες βιταμίνες, έχουν συνήθως περισσότερες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και λιγότερους απλούς υδατάνθρακες, δεν περιέχουν συντηρητικά και, πιθανώς, αλλά συζητήσιμο σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν καλλιεργηθεί ή παρασκευαστεί με ήπιες μεθόδους, χωρίς χρήση χημικών και φυτοφαρμάκων.

Μειώστε τις ζωικές τροφές, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα αλλαντικά, τα σνακ, ης κονσέρβες, τα γλυκά, τη ζάχαρη, τα παστά, τους ψημένους κι αλατισμένους ξηρούς καρπούς, τα τυποποιημένα επιδόρπια, το αλκοόλ και τα προϊόντα από ραφιναρισμένο αλεύρι.


Συμβουλές για έναν καλό ύπνο

Γύρω στο 60% των Ελλήνων παραπονιέται πως αντιμετωπίζει διαταραχές στον ύπνο, δεν είναι αρκετές οι ώρες της νύχτας, ο ύπνος δεν τους ξεκουράζει και αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να αποκοιμηθούν. Έτσι, ο ύπνος γίνεται πολύ γρήγορα ψύχωση και εξαντλεί τον οργανισμό.

Κάποιες μικρές συνήθειες μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα, να ηρεμείτε και να αποδραματικοποιήσετε την ώρα που ξαπλώνετε στο κρεβάτι, μία πράξη που για μερικούς αποδεικνύεται αρκετά εξαντλητική. Οι συνήθειες αυτές μπορούν να σας διασφαλίσουν ότι δεν θα μένετε για ώρες ξαπλωμένοι να κοιτάτε το ταβάνι μέχρι να σας πάρει ο ύπνος …

Ελέγξτε τα κλινοσκεπάσματά σας.

Ένα πολύ παλιό κρεβάτι με ελατήρια που πιέζουν την πλάτη σας, ένα στρώμα που παίρνει τη φόρμα του σώματος και ένα μαξιλάρι πολύ χοντρό που δεν συγκρατεί την σπονδυλική στήλη σε φυσιολογική θέση αποτελούν μεγάλη ενόχληση κατά τη διάρκεια του ύπνου και είναι ανθυγιεινά. Κανονικά, τα κλινοσκεπάσματα θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 10 χρόνια. Σε περίπτωση που δεν γίνει αντικατάσταση, τουλάχιστον αερίζετε το δωμάτιο και τινάζετε το στρώμα και τα μαξιλάρια με δύναμη και ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Προτιμήστε καλύτερα ένα μαξιλάρι όσο το δυνατόν πιο λεπτό, ώστε να μην τεντώνεται πολύ ο αυχένας σας και προκαλείται πόνος στην σπονδυλική στήλη και το κεφάλι.

Να κοιμάστε μία σταθερή ώρα.

Είναι γνωστό ότι η σταθερή ώρα ύπνου είναι καλή για τα παιδιά, γιατί είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να τιθασεύσετε τον ύπνο τους. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι το σώμα μας ακολουθεί κάποιους κύκλους, μερικοί από τους οποίους είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί στο να αποκοιμηθούμε. Οι κύκλοι έρχονται και φεύγουν. Μετά τη συνηθισμένη ώρα έρχεται μία άλλη ώρα που είναι ευνοϊκή για ύπνο. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να περιμένετε τα καινούργια σημάδια κούρασης που θα σας ειδοποιήσουν ότι έφτασε η ώρα για να αφεθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα. Το βασικό είναι, λοιπόν, να μάθετε να αποκωδικοποιείτε τα σημάδια αυτά: χασμουρητό, βαρύ κεφάλι και βλέφαρα, μάτια που τσούζουν σας υποδεικνύουν να πάτε στο κρεβάτι χωρίς δεύτερη σκέψη, αλλιώς θα πρέπει να περιμένετε τον επόμενο κύκλο.

Το βράδυ,προετοιμάστε το πεδίο. Η σοκολάτα που φάγατε και το θρίλερ που είδατε στην τηλεόραση να είστε σίγουροι πως δεν θα σας βοηθήσουν στον ύπνο. Γι' αυτό, επιλέξτε πιο χαλαρωτικές ή τουλάχιστον πιο «ουδέτερες» δραστηριότητες.

Αποφύγετε:

Τα βαριά φαγητά τη νύχτα που ενδεχομένως να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ποιότητα του ύπνου σας. Αποφύγετε, επίσης, τον καφέ και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα με βάση την καφεΐνη ή την τεΐνη μετά τις 5 το απόγευμα.

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα έργα με πολύ δράση και τα σπορ αργά τη νύχτα. Οι δραστηριότητες αυτές σας κρατούν σε εγρήγορση και χρειάζεται χρόνος μέχρι να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε.

Προτιμήστε:

Ένα ελαφρύ φαγητό το βράδυ. Ορισμένα φαγητά βοηθούν στον ύπνο, όπως οι υδατάνθρακες (ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ψωμί, δημητριακά) και η τρυπτοφάνη που περιέχει σεροτονίνη και βρίσκεται στο γιαούρτι, τα καρύδια, τη σόγια και τις μπανάνες.

Ένα καλό μπάνιο θα σας χαλαρώσουν από το άγχος και την ένταση που είναι συσσωρευμένη στο σώμα σας. Προσοχή, όμως, να μην είναι καυτό. Πιείτε ένα χαλαρωτικό ρόφημα από χαμομήλι και προσθέστε μία κουταλιά του γλυκού μέλι.

Φροντίστε να υπάρχει απόλυτο σκοτάδι και απόλυτη ησυχία.Το φως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον ύπνο. Για την ακρίβεια, μόλις πέφτει το φως της ημέρας το σώμα παράγει μελατονίνη, μία ορμόνη που βοηθάει στον ύπνο. Αντίθετα, όταν ξημερώνει, η μελατονίνη εκλείπει από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να ξυπνάμε. Επομένως, καλό θα είναι να κοιμάστε σε ένα δωμάτιο όπου υπάρχει σκοτάδι ώστε να «πατιέται» το κουμπάκι του ύπνου και να παράγεται μελατονίνη.

Παρομοίως, ο θόρυβος, ακόμα και αν είναι ανεπαίσθητος, μπορεί να σας ξυπνήσει. Προστατέψτε με ζήλο την νυχτερινή ηρεμία και αν χρειαστεί φορέστε ακόμα και ωτοασπίδες.

Τέλος,φορέστε κάτι άνετο.Προτιμήστε μία πυτζάμα ελαφριά και βαμβακερή και αποφύγετε την υπερθέρμανση του σώματος, που δεν βοηθάει καθόλου στον ύπνο.

Αερίστε το δωμάτιο για λίγη ώρα, πριν να ξαπλώσετε στο κρεβάτι, για να ανανεωθεί ο αέρας και αποφύγετε το λιβάνι, το τσιγάρο και γενικά τα πολύ δυνατά αρώματα μέσα στο υπνοδωμάτιο.

Καλό σας ύπνο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: